"לחברה מצליחה בחו"ל דרושים אנשים שאוהבים לעשות כסף"
"בואו להרוויח 6,000 דולר בחודש"
"תותח מכירות? תצטרף אלינו ותגלה איפה הכסף הגדול!!!"
נשמע לכם מוכר? כנראה שכן. בשנים האחרונות מודעות מסוג זה מופיעות בכל מקום: באינטרנט, במוספי הדרושים ואפילו בפלאיירים שמחלקים נציגים בבקו"ם. אין ספק שהעידן הגלובלי הפך את האפשרות של
עבודה בארה"ב לזמינה ונוחה מאי-פעם, ויותר צעירים אכן בוחרים בה. מבין שלל האפשרויות העומדות בפני מי שבוחר לעבוד בחו"ל, תחום המכירות בעגלות הוא הענף הגדול ביותר.
מאות חברות, עשרות סוגי מוצרים ואלפי עובדים מעורבים בתעשייה זו, שמגלגלת הרבה מאוד כספים מדי עונה. ההיצע העצום שיש בתחום, בתוספת הפרסומים שמפיצות חלק מהחברות ושמועות שעוברות מפה לאוזן, גורמים ללא מעט מבוכה ובלבול בקרב צעירים שחושבים על עבודה בתחום. אז אם גם אתם מתעניינים בתחום של עבודה בעגלות בארה"ב אבל לא יודעים מאיפה להתחיל – המדריך הבא מיועד בדיוק בשבילכם.
אז מה זה בכלל עגלות?
"עגלות" הוא השם הכללי שניתן לדוכנים ניידים עם סחורה למכירה. על פי רוב, מועמדות העגלות בקניונים, מרכזים מסחריים או מקומות הומי אדם אחרים, וכמו כל חנות אחרת הן מופעלות במהלך יום העסקים ונסגרות בסופו. על כל עגלה מופקד לפחות עובד אחד (ובד"כ יותר), שאחראי על כל מה שקשור בעגלה ובעיקר על מכירת המוצרים שבה.
למה כולם מדברים על זה כל הזמן?
כאמור, עבודה בעגלות בחו"ל היא תחום העבודה הנפוץ ביותר בקרב צעירים שטסים לעבוד בחו"ל, ויש לכך מספר סיבות: ראשית, בתחום קיים ההיצע הגדול ביותר של מוצרים, חברות ואזורי עבודה אפשריים. שנית, זו עבודה שכמעט כל אחד יכול לעסוק בה – אין צורך בניסיון קודם, או אפילו בשליטה טובה באנגלית. מעל לכל, הסיבה העיקרית לפופולאריות הרבה של העגלות היא הכסף - תחום המכירות בעגלות נחשב לאחד הרווחיים ביותר בין תחומי עבודות בחו"ל, אם לא הרווחי ביותר.
מה כוללת העבודה?
כמו שאמרנו, העובד אחראי על כל מה שקשור בעגלה. בראש ובראשונה זה אומר למכור את המוצרים, וכמה שיותר – יותר טוב (גם לעובד וגם לחברה). מלבד המכירות העובדים אחראים גם על פתיחה וסגירה של הקופה ועל סידור ותחזוקה שוטפים של העגלה, כמו שמירה על עיצוב אסתטי, מילוי פריטים שחסרים ושמירה כללית על אסתטיקה וניקיון.
איך נראים החיים של העובדים בעגלות?
תקופת הכשרה
כמעט לכל החברות המספקות עבודה בעגלות בארה"ב יש תקופת הכשרה קצרה, שנועדה להכין את העובדים החדשים למכירות בשטח. ההכשרה כוללת הסבר על המוצרים הנמכרים, הנחיות לכל המטלות שעל העובדים לבצע וחפיפה מקיפה ומפורטת על טכניקות המכירה. לרוב החברות יש נאום בסיסי (speech/pitch) שהעובדים צריכים ללמוד בע"פ והוא יהיה הבסיס לכל המכירות שיבצעו.
לרוב, תקופת ההכשרה כוללת עבודת מכירה בעגלה עצמה, תוך קבלת דגשים ממנהל המשמרת. התשלום הניתן עבור תקופה זאת הוא בד"כ זהה לתשלום אותו מקבלים העובדים האחרים, כלומר: מסתמך על עמלות מהמכירות (ולעיתים מלווה בשכר בסיס). תקופת ההכשרה אורכת ברוב המקרים ימים בודדים עד שבוע.
תקופת עבודה
התחלת העבודה מתבצעת מיד בתום ההכשרה. הפרטים הספציפיים כמו שעות וימי עבודה מדויקים, מיקום הדירה או מספר העובדים בצוות משתנים מחברה לחברה, אך יש קווים המשותפים כמעט לכל העובדים בעגלות:
- קימה: שעת הקימה תלויה בתקופה. בחודשי הקיץ מתעוררים בסביבות שמונה בבוקר, ובתקופת חג המולד אף בשעות מוקדמות יותר (גם כאן הנושא משתנה, למשל ע"פ המרחק מהקניון לדירה, שיטת הגעה ועוד).
- הגעה לקניון: כוללת לעיתים נסיעה קצרה של עד חצי שעה. לעיתים הנסיעות ארוכות יותר, ואף מגיעות לשעה ויותר. עבודה למשך 8.5-11 שעות. בדרך כלל יש הפסקת אוכל אחת ארוכה, ולפעמים שתי הפסקות (לרוב בסביבות החצי שעה).
- המכירות נעשות ע"י פניה לעוברים ושבים, הסבר בסיסי על המוצר (ספיץ´) ומשא ומתן שנועד לגרום ללקוחות לשלוף את הארנק.
- דרך המכירה משתנה מחברה לחברה וממדינה למדינה. בחלק ממדינות ארה"ב, לדוגמא, חל איסור "לתפוס" אנשים בזמן שהם משוטטים בקניון, אלא רק להציע להם דוגמית ממקומכם בעגלה. במדינות אחרות מותר לגשת אל אנשים בקניון ולמשוך אותם לבחון את המוצרים בעגלה.
- סגירת קופה, סידור העגלה ודיווח למנהלים.
- חזרה לדירה וזמן חופשי, למעט ימים בהם מתקיימת ישיבת עובדים. ישיבות אלה מתקיימות לרוב בימי ראשון, שהוא יום עבודה קצר של 6-8 שעות. בילוי הזמן שאחרי העבודה תלוי לחלוטין בעובד/ת: יש שיעדיפו לחרוש את כל מקומות הבילוי בעיר, בעוד אחרים יהדקו את קשריהם עם השמיכה והכרית. חברות מסוימות אף דואגות מדי פעם לימי גיבוש ולפינוקים שונים שמנעימים את השגרה. לרוב העובדים יש יום חופש אחד בשבוע, וימי ראשון הם ימים קצרים של 6-8 שעות עבודה.
ומה יוצא לי מזה?
רוב החברות המציעות עבודה בארה"ב בעגלות נוקטות שני סוגי משכורות: שכר בסיס שאינו תלוי במכירות ועמלות שגובהן נקבע על פי המכירות שביצע העובד. ברוב החברות שכר הבסיס הוא נמוך מאוד או שאינו קיים כלל, ורוב המשכורת בנויה על עמלות. הסכום המקובל נע בין 20% - 25% מכלל המכירות, ועל מכירות מעל סכום מסוים מקבלים גם בונוסים או הגדלת משכורת ל- 30% מהמכירות. את המשכורת מקבלים לרוב מדי שבוע, או מדי חודש בחלק קטן מהחברות.
איפה גרים, מה אוכלים ואיך נוסעים?
כמעט בכל החברות דואגים למגורי עובדים מסובסדים. בד"כ אלו בתים משותפים בהם לנים 2-3 עובדים בחדר, כששאר חלקי הבית משותפים לכולם. שכר הדירה נע בין מאה דולר לכמה מאות דולרים (בהתאם לאזור בו נמצאת הדירה), ומנוכה מהמשכורת. הדירות כמעט תמיד מרוהטות במלואן, וניתן למצוא בהן מכונת כביסה ומייבש, טלוויזיה עם כבלים, די.וי.די, מיטות, ארונות וכלי מטבח. החברה המעסיקה אחראית על תיקון תקלות ופתרון בעיות בדירה, בעוד העובדים אחראים לתחזוקה השוטפת שלה. למעט חברות בודדות, כל החברות משכנות את עובדיהן באזורים נגישים וקרובים למרכזי העבודה בעגלות בארה"ב.
האחריות על אוכל וקניות היא נחלתם של העובדים, הן מבחינה כספית והן מבחינה ביצועית. תחיו על ג´אנק-פוד מהקניון או תשקיעו בארוחות ביתיות והווי משותף - זו כבר הבחירה האישית שלכם.
חלק מהחברות המספקות עבודה בארה"ב בעגלות מעמידות רכב משותף לשירות העובדים, בעוד חלק אחר מסתמך על שירותי התחבורה הציבורית (נכון בעיקר לעובדים באירופה). ברוב המדינות, ובודאי באזורי העבודה הפופולאריים, התחבורה הציבורית נוחה וזמינה.
לסיכום, עכשיו כאשר הבנתם מהי עבודה בחו"ל בעגלות ומהי שגרת העבודה, יש עוד כמה דברים שאתם צריכים לדעת. ראשית, כדי לעבוד באופן חוקי בארצות הברית עליכם להוציא ויזה לארה"ב. כמו כן, בפרק הבא תוכלו לקרוא איך להתחיל לחפש עבודה בעגלות ומה עליכם לשאול את המעסיק/נציג החברה. באתר תמצאו גם חוויות מעבודה בעגלות בארה"ב שכדאי לכם לקרוא. כדי שנוכל לסייע לכם למצוא עבודה השאירו את פרטיכם בטופס הרישום ואחד מנציגנו יחזור אליכם בהקדם.