אנגליה מהווה יעד מועדף על ישראלים המבקשים ללמוד בחו"ל. הפופולריות נובעת מכמה סיבות: ראשית, כמעט כל הצעירים הישראלים יודעים לפחות אנגלית בסיסית, כך שלצורך לימודים באנגליה, אין צורך להתמודד עם לימוד שפה זרה. שנית, יש באנגליה אוניברסיטות, קולג'ים ומוסדות לימודים מן הטובים בעולם, כמו אוקספורד וקיימברידג' הידועים. מלבד זאת, מדובר במדינה מסעירה עם תרבות מפותחת, חיי לילה סוערים והתרחשות חברתית בלתי-פוסקת.
לימודים באנגליה- מידע כללי
יש באנגליה כמה מאות אוניברסיטות וקולג'ים, שחלקם אקדמיים וחלקם מקצועיים או כלליים. ככלל, הרמה האקדמית של מוסדות הלימוד באנגליה נחשבת טובה, שכן ידוע שהאנגלים מקנים להשכלה גבוהה חשיבות רבה מאוד. שנת לימודים בחו"ל באנגליה נמשכת כ- 9 חודשים, ובד"כ מתחילה בספטמבר או אוקטובר.
תאריך ההתחלה המדויק תלוי במוסד הלימודים. חלק ממוסדות הלימוד באנגליה מחלקים את השנה לשלושה סמסטרים, בעוד אחרים מלמדים לאורך שני סמסטרים בלבד.
שכר הלימוד באנגליה הוא מהיקרים בעולם, ונע בין 7,000 ל– 12,000 פאונד לשנה. ברוב מוסדות הלימודים שכר הלימוד נקבע ע"פ המקצוע. לימודי מדעי הרוח הם הזולים ביותר, ומדעים מדויקים הם היקרים ביותר. ככל שמוסדות הלימוד נחשבים יוקרתיים יותר, וממוקמים בערים גדולות יותר באנגליה (בעיקר בלונדון), שכר הלימוד עולה. כ-30% מכלל הסטודנטים באנגליה, ובלונדון אף יותר מכך, מגיעים מרחבי העולם. מוסדות הלימודים המקומיים מעודדים מגמה זו ומסבירים פנים לסטודנטים זרים המבקשים ללמוד באנגליה, ואפילו מזכים אותם בטיפולי בריאות חינם. עם זאת, כמות המלגות המוצעת לסטודנטים זרים קטנה למדי, והן שמורות בעיקר לסטודנטים מצטיינים. בעלי אזרחות אירופית ישלמו על לימודים באנגליה שכר לימוד מופחת.
ככלל, חשוב לדעת כי מוסדות הלימוד באנגליה מקפידים מאוד על נושאי הלמידה העצמית והתרגול, ורבות מהמטלות והשיעורים נערכים בפורמט חופשי.
לימודים באנגליה – מאיפה מתחילים
המועצה הבריטית להשכלה גבוהה מפעילה מדד הנקרא UCAS tariff. מדד זה מקביל ל"סכם" בארץ, כלומר משקלל את ציוני הבגרות והפסיכומטרי (וציונים אקדמיים, במידה וקיימים) לממוצע שמהווה רף קבלה למוסדות אקדמיים. חתך הקבלה למוסדות לימודים באנגליה משתנה בין המוסדות והחוגים השונים, ולעיתים גם בין הקורסים באותו חוג. סטודנטים זרים נדרשים גם לעמוד במבחן שליטה באנגלית – IELTS . המבחן כולל קטעי שמיעה, שאלות סגורות ופתוחות ובחינה בעל פה.
ההרשמה למוסדות לימודים באנגליה נעשית באמצעות טופס של המועצה הבריטית להשכלה גבוהה - www.ucas.ac.uk. לטופס זה יש לצרף את המסמכים המפורטים באתר. הטופס מועבר לכל מוסדות הלימוד המבוקשים, ותוך מספר שבועות תקבלו את תשובות הקבלה. שימו לב: קיימברידג' ואוקספורד דורשות טופס משלהן, וישנה אפשרות להירשם רק לאחת מהן.
ויזה לאנגליה
לקראת תחילת הלימודים באנגליה יש להוציא ויזת סטודנט כבר בארץ, באמצעות הגשת בקשה לשגרירות, בתוספת כל האישורים הנדרשים. ויזה לאנגליה ניתנת בדרך כלל לשנה, אך קל מאוד להאריך אותה, כל עוד יש בידכם את האישורים המתאימים.
שימו לב: ויזת סטודנט מאפשרת עבודה באנגליה של עד 20 שעות בשבוע, ו- 40 שעות בחופשות.
איך נראים לימודים באנגליה?
קורסי בסיס
מיועדים לתלמידים המתחילים את דרכם האקדמית וכוללים מקצועות כמו כתיבה אקדמית ושימוש במקורות ביבליוגרפיים. כתלמידים זרים ייתכן כי תמצאו בקורסים אלה תועלת רבה, ולפעמים שווה אפילו להקדיש להם שנה נפרדת לפני תחילת הלימודים האקדמיים.
תואר ראשון (Bachelor's degrees)
לרוב, לימודי התואר באנגליה אורכים 3 שנים, אך בתארים מסוימים הם עשויים להימשך גם 4 שנים ויותר. מגוון המקצועות לתואר ראשון רב. עם זאת, התחומים הנפוצים ביותר בקרב ישראלים באנגליה הם עיצוב, אמנות ומשחק, פסיכולוגיה, כלכלה, מנהל עסקים ומשפטים. סמסטר ממוצע יכיל כ- 20-30 שעות לימודים שבועיות. ציוני הסיום בתואר הראשון באנגליה מחולקים לשש דרגות, מנכשל עד מצטיין.
לימודים מקצועיים
בדרך כלל מועברים לימודים מקצועיים בקולג'ים, במשך שנתיים, ומתמקדים בהכנה לקריירה בתחום ספציפי או בהכנה לשוק העבודה בכלל. ניתן להשלים לימודים מקצועיים לתואר אקדמי בקלות יחסית, אך כאמור הם מקנים תעודת סיום בלבד. לרוב לא ניתנים בלימודים אלה ציונים, אלא רק ציון עובר או נכשל.
תארים מתקדמים
כוללים תארים אקדמיים (שני ושלישי) ותארים מקצועיים, המשלבים עבודה מעשית בתחום הנלמד. התארים השניים במנהל עסקים, פסיכולוגיה ומשפטים מבוקשים במיוחד בקרב ישראלים, וזאת בשל אורכם – שנה אחת בלבד במקום שנתיים בארץ.
לימודים באנגליה - הכרה בישראל
התחום של הכרה בלימודים שנלמדו בארצות זרות נמצא באחריות הגף (טל – גף במקור, לא מדובר באגף) להערכת תארים ודיפלומות במשרד החינוך. ככלל, מרבית מוסדות הלימודים באנגליה מוכרים בישראל.
גופים מקצועיים וארגוניים: רשיונות עבודה ניתנים על-ידי הארגון המקצועי הרלוונטי, כמו לשכת עורכי הדין, משרד הבריאות וכו'. כאמור, מרבית התארים יוכרו למתן צרכי רשיון עבודה.
כדאי לברר מראש אודות מוסדות לימודים המוכרים באנגליה באתר האינטרנט של הגף להערכת תארים ובאתרי האיגודים המקצועיים.
יהודים באנגליה
הקהילה היהודית באנגליה הינה אחת הגדולות באירופה, וקיימת כבר מתחילת האלף השני. לאחר תלאות רבות, התיישבו מרבית היהודים בערים הגדולות בתחילת המאה. כיום מרבית היהודים והישראלים מרוכזים בלונדון, בעיקר בשכונת גולדרס גרין, ומפעילים שם מסעדות וחנויות עם אוכל כשר וישראלי. בלונדון פועל הארגון היהודי 'בית מנחם'. יהודים רבים נוספים חיים במנצ'סטר, שם פועל בית חב"ד.
מעוניינים במידע נוסף על לימודים באנגליה? מחפשים עבודה באנגליה? את כל המידע תוכלו למצוא בשלל הכתבות והמדריכים הנמצאים באתר.